Vad är islamisk bankverksamhet?

Islamisk bankverksamhet tillämpar lagar, värderingar och övertygelser i den islamiska tron ​​till sin metod av verksamheten. Termen Sharia betyder lagar, värderingar och religion. Termen mu’amalat hänvisar till de reglerna i sharia som gäller specifikt till kontrakt och transaktioner. I huvudsak ger sharia de moraliska värdena för islamisk bankverksamhet. Det är som en kod av etik.

Den Sharia är nyckeln till att förstå islamisk bankverksamhet. Den Sharia härleder dess regler från tre källor, som är Koranen, den Sunnah, och islamiska religiösa lärda. Koranen innehåller de uppenbarelser från Allah eller Gud. Enligt muslimer, gjorde Allah dessa uppenbarelser till profeten Muhammad. Koranen är källan av islamisk lag.

Den Sunnah hänvisar till de undervisningarna av Muhammed. Det inkluderar också det sätt på Muhammed levde hans liv, som tjänar som ett exempel för anhängarna av islam. Den Sunnah finns i Hadith, som är böcker. För att förstå Koranen, måste en person studerar också Sunnah.

Islamiska religiösa lärda tillhandahålla tolkning, vägledning, och rådgivning för institutioner som arbetar i islamisk banking. Om Koranen och den Sunnah inte ta itu med en viss situation, därefter islamiska religiösa lärda kommer att ge vägledning för islamiska banker. Islamiska religiösa lärda har utvecklat sharia tillsyns-styrelser eller rådgivande brädor för att fylla behoven hos islamiska banking. Dessa styrelser hjälpa till islamiska banker genom att säkerställa överensstämmelse med Sharia. De Sharia styrelser är oberoende av bankernas och fungera som en tillsynsbyrå.

Tolkningar som lämnats av de sharia brädorna måste vara förenliga med Koranen och Sunnah. Islamiska banker måste överensstämma med de religiösa avgöranden av de sharia styrelser. Termen fatwa refererar till ett avgörande av Sharia styrelsen. Om ett finansiellt institut inte uppfyller med den Sharia, då är det inte är bedriver i islamisk banking.

En viktig regel om sharia är tillämplig på islamisk bankverksamhet är att undvika bedömningen av intresse. Koranen lär ut att Allah har förbjudit RIBA. Riba betyder ränta eller ocker. Följaktligen kan islamisk bankverksamhet ta ut inte ränta på sina lån. Dessutom, kan islamisk bankverksamhet betalar inte intresse för plattformens kunder för sätta in pengar på sparkonton med banken på grund av att Sharia förbjuder både bedömning och betalning av intresse.

Islamiska banker ger tjänster som är jämförbara till de tjänster som som tillhandahålls av västerländska banker. Exempel på tjänster inkluderar kontroll konton, elektroniska överföringar fond, resecheckar, säkra lådor insättning och remburser. Banken debiterar sina kunder en avgift för de olika tjänster i stället av intresse. En islamisk bank måste inhämta godkännande från sharia styrelsen innan erbjuda nya produkter eller tjänster. Efter att ha fått godkännande, kan banken införa de nya produkter och tjänster till sina kunder.