Vad är ett Ex-Utdelning?

En ex-utdelning avgör vilka aktieägare som skall betalas en utdelning av ett börsnoterat bolag. Eftersom många personaloptioner aktier utbytesstudenter händer eller handel ganska ofta, behöver en utdelning-betalande bolaget att ställa in ett cutoff datum som avgör vilka aktieägarna är berättigade till utbetalningen. Utdelning utgör en del av en investerares totala avkastningen på ett lager, och därmed en utdelning blir allt värdefull för individen eller institution som en säkerhet när distributioner ges.

Företagen betalar utdelningar ut ur av nuvarande vinst eller pågående vinst. Dessa betalningar är fördelar och inte ett krav vid något publikt handlas enhet. Innan en fördelning kan ges, måste ett företags styrelse godkänner utbetalningen.

Utdelningen betalas antingen kontant eller lager, även om majoriteten av distributioner är främst erläggas kontant. Om ett företag inte har kontanter reserver för att göra kontanter distributioner men ändå vill belöna aktieägarna, kan det göra dessa distributioner genom att bevilja investerare ytterligare aktier i eget kapital. Ibland, om kontanter eller materiel är inte är en alternativet kan det hända ett företaget göra ett utdelning till aktieägarna i form av en produkt eller tjänst som det ger.

Aktier kan handlas efter behag av investerare, så länge som det finns en köpare och säljare delta i varje transaktion. För att hålla reda på vilka investerarna håller eget kapital i ett företag, upprätthåller ledningen en lista som innehåller innehavare av rekord med information om alla aktieägare. Det tar upp till tre dagar för en förändring av ägandet i lager som skall spelas in efter ett original köp-eller sälj handeln har gjorts. Som ett resultat, kunde förvirring uppstå lätt som vem är berättigad att ta emot ett företags kontant-eller fondemission utbetalning.

Det är här fritt-utdelningen kommer in att spela, och det finns flera händelser som omger landmärke. Ett företags utdelning förklaras på ett visst datum på utdelning kalender. Detta datum bestämmer när en utdelning-betalande beståndet börjar handel med ingen utdelning, för alla avsikter och syften. Det betyder att om aktieägarna köper ett bestånd på eller efter fritt-utdelningen datum, de inte är berättigade för den allra senaste utdelningen distribution. Även om en investerare säljer en aktie på eller efter utdelningsdagen är han eller hon inte längre berättigad till att de flesta senaste utdelning.

Den dag att ett företag avslöjar sina avsikter för att göra ett dividend utdelning till sina aktieägare är känd som en deklaration datum. Detta är viktigt eftersom detta är det datum att en aktieägare skulle vilja vara i företagets innehavaren-of-record lista. Annars kommer de inte att få någon utdelning. För att en aktieägarens namn som ska visas på den listan, måste han eller hon köpa säkerheten vid minst tre dagar före datumet för rekord, vilket är den dagen ett företaget undersöker dess innehavare-of-record listan för att avgöra vem som tar emot en utbetalning. Avstämningsdag infaller en dag före utdelningsdagen.